Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Спешни промени: Шефовете на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности

Политика

Спешни промени: Шефовете на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности

Спешни промени: Шефовете на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности - Tribune.bg
Снимка:

НС одобри промяната на първо четене

Поправки в закона за БНБ, Сметната палата и за омбудсмана приеха за минути депутатите на извънредна правна комисия в НС.

Това се наложи заради възникналия проблем със служебните премиери и спирачката именно в тези разпоредби, които упоменават, че титулярите и заместниците им не могат да заемат друга платена държавна длъжност.

Повечето от потенциалните кандидати след консултации при президента заявиха, че не могат да заемат поста.

С измененията, които влязоха в пленарната зала за обсъждане се уточнява, че управителят на подуправителите на БНБ и Сметната палата ползват неплатен годишен отпуск, ако бъдат избрани за служебен министър-председател. След освобождаването си те ще могат да продължат мандата, за който са избрани. Одобрено беше също така, че ръководството на банката не може да извършва друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ има участие.

Ако бъдат назначени за служебен премиер омбудсмана и неговия заместник, както и председателят и заместниците му в Сметната палата те ще имат възможност да ползват неплатен годишен отпуск за периода, в който са назначени, като след освобождаването им продължават мандата, за който са избрани.

Малко след това промените минаха и на първо четене в зала - одобриха ги 137 народни представители.  54 депутати гласуваха „против“, въздържали се нямаше. Промените са предложени от ГЕРБ-СДС и ДПС.

В дебата преди гласуването на първо четене участваха ИТН и „Възраждане“, които остро критикуваха вносители и пасивното участие на ПП-ДБ по време на целия дебат.

От „Възраждане“ обявиха, че спешните законодателни промени са противоконституционни. От ИТН също. Опозицията се закани, че ще внесе конституционна жалба.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети